page contents

40 Utrolige Fakta Om Katter

Visste du at katter hilser på hverandre ved å berøre nesene?

Eller at de kan rotere ørene 180º?

Og dette er ikke de eneste utrolige om katter! Under er det nemlig 40 flere!

1. Husdyr i mer enn 4000 år!

Katter har vært husdyr i omtrent 4000 år! Før det var de en av de beste jegerne som mange andre dyrearter fryktet.

fakta om katter

2. Sosialisere katten

En katt trenger å sosialisere seg med mennesker fra den er omtrent 2 uker gammel. Dette gjør at katten din blir omgjengelig mot mennesker. Du kan vente helt til katten er 16 uker gammel, etter det er det omtrent umulig å gjøre den til en vanlig huskatt

3. Kallenavn på katter

En gruppe kattunger kalles ofte en «kindle» en gruppe voksne katter kalles en «clowder». En hunnkatt blir referert til som en dronning, og en hannkatt er kjent som en tom.

4. Lager 100 forskjllige lyder

Når katten maler og mjauer er det bare en liten del av deres vokale evner. Faktisk kan katter lage opptil 100 forskjellige lyder!

4. Lager 100 forskjllige lyder

Forresten, katter mjauer bare til mennesker. Med andre dyr freser de, spytter og knurrer – men mjauer aldri. De pleier også å hilse på hverandre ved å berøre nesene.

5. Mjauer kun til mennesker

Forresten, katter mjauer bare til mennesker. Med andre dyr freser de, spytter og knurrer – men mjauer aldri. De pleier også å hilse på hverandre ved å berøre nesene.

6. Kattens alder

Når det gjelder en kattes utvikling, er det første året av dens liv lik de første 15 menneskelige årene. Når en katt fyller 2 år, blir den 25 år i menneske år. Og etter det tredje året av sitt liv, kommer den til et sted vi alle vet om: ett katte år for hvert sjuende menneske år!

7. kviser er vanlig

Problemet med kviser er ganske vanlig blant katter. De ender vanligvis med å utvikle hudormer på haken, som er kjent som kattedyr.

8. Svetter ut av labbene

Siden katter i utgangspunktet utviklet seg som ørkendyr, kan de takle varmen ganske bra. Likevel, hvis de føler seg spesielt varme eller redde, skiller de ut svette gjennom labbene.

9. Sove og vaske seg

De fleste katter pleier å bruke omtrent to tredjedeler av dagen på å sove. Så den gjennomsnittlige 9 år gamle katten har vært helt våken i bare 3 år av sitt liv! Katter bruker også omtrent en tredjedel av sine våkne timer på å vaske seg.

10. 14 ganger bedre luktesans

En kattes luktesans er virkelig suveren – den er omtrent 14 ganger bedre enn for et gjennomsnittlige menneske!

11. Vasker seg på grunn av deg!

En av grunnene til at katter rengjør seg selv så ofte, er å fjerne duften din! Når katten din gnir mot deg fra nese til hale, vil den markere deg som sin egen. Imidlertid plukker den opp din lukt, som den vanligvis fjerner fra pelsen etterpå.

12. Smaker ikke sødme

Katter er ikke store fans av søtsaker, ganske enkelt fordi de ikke kan smake dem! Forskere mener at dette skjedde på grunn av en mutasjon i deres viktigste smaksreseptor.

13. Dårlig mage

Katter har ganske følsom mage, så du bør være veldig forsiktig med din 4 beint venns meny. Ikke gi katten løk, hvitløk, grønne tomater, sjokolade, druer eller rosiner. Melk er også en dårlig idé, fordi den kveler magen til kattungen.

14. Katter har navle

Katter har navle også, men de ligner ikke på vår. Navlen er ganske vanskelig å finne og ligger vanligvis omtrent to tredjedeler nedover kattens mage.

15. Lyder navnet sitt, bryr seg ikke

Katten din forstår alltid når du sier navnet dens… den velger bare å ignorere deg! Spesialister tror dette skjer fordi katter historisk sett ikke har blitt lært til å lytte til folks ordre – i motsetning til hunder. Så, jammen, din 4 beint venn kunne ikke bry seg mindre!

morsomme fakta

16. Svart katt = lykke

Mens vi ubevisst ser en svart katt som et tegn på uflaks, i England, Asia, Frankrike og mange andre land, anses de for å gi velstand og lykke!

17. Værhår

Værhår er ikke der for å gjøre katten ekstra søt! De er dekket av en rekke nerveceller og blodkar. Dette hjelper katter med å oppdage eventuelle forandringer rundt seg og finne ut om de kan passe inn i et visst rom ettersom værhårene er bredere enn kattens kropp.

18. Egen musikk for katter

 Uansett hva slags musikk du elsker, så tåler katten din sannsynligvis ikke lyden av den! Imidlertid er det noe vennen din vil like: et spesielt album som komponisten David Teie opprettet med dyre forskere kalt Music for Cats. Bare spill noe fra dette albumet og se hva som skjer!

19. Katteøye

Katter har et spesielt reflekterende lag i øynene, kalt tapetum lucidum. Dette laget forsterker lett innkommende lys og lar katter se rundt 6 ganger bedre enn vi gjør i mørket og i lite lys. Kanskje det burde ha blitt kalt «et katteøye» i stedet for «et ørneøye»?

20. Katteordfører

 En katt ved navn Stubbs var ordfører i den lille byen Talkeetna i Alaska i 15 år. Under valget var Stubbs en søt kattunge,
men innbyggerne tilsto senere at de var fornøyde med valget sitt og sa at Stubbs sannsynligvis var den beste ordføreren de noensinne har hatt!

21. kattehjerte

En kattes hjerte slår mye raskere enn vårt med omtrent 110 til 140 slag hvert eneste minutt.

22. Fødte 420 katter

En katt kalt Dusty er kjent som den største mammaen av dem alle. I løpet av avls livet hennes fødte hun 420 kattunger! Det er klart at du kan finne Dusty i en av utgavene i Guinness World Records.

23. 300 millioner nevroner

Kattens hjernebark inneholder 300 millioner nevroner. Bare til sammenligning har hunder  rundt 160 millioner.

fakta om kattunger

24. Kan føde identiske tvillinger

Katter kan føde identiske tvillingkattunger. Tenk hvor søte de ville sett ut! Dessverre skjer dette veldig sjelden.

25. Hvem er den sanne lederen i huset?

Det er et naturlig instinkt for en kattunge å dekke til bæsjen sin. Hvis katten din ikke gjør det, er dette måten å vise deg hvem som er den sanne lederen av huset.

26. Ginger katter har masse fregner

Noen ginger katter har fregner rundt munnen og til og med på øyelokkene.

27. Utrolig hørsel!

Mens vi har 12 muskler i ørene, har katter 32! Selvfølgelig tredobler dette hørsels evnen og lar dem høre deg ta tak i favorittmaten deres fra kjøleskapet – selv om de er 5 dører unna. Disse samme musklene hjelper dem også med å rotere ørene 180º!

28. Katt i verdensrommet

 I 1963 ble en katt ved navn Félicette sendt til verdensrommet fra Frankrike. Franske spesialister implanterte til og med elektroder i hjernen for å spore alle nevrologiske signaler. Heldigvis overlevde Félicette turen og ble den første katten som gikk til verdensrommet!

29. mange tær

Katter har vanligvis 5 tær på hver av sine fremre poter og 4 tær på bakbenene. Fortsatt kan antall tær variere. For eksempel,
katten med flest tær hadde 8 av dem på hver eneste av potene, noe som gjør 32 tær totalt!

30. Stasjons sjef

Tilbake i 2007 ble en calico-katt ved navn Tama stasjonsmester og hilste på passasjerer på Kishi Station. Unødvendig å si tallet
av passasjerene økte med 17% den måneden, og alle elsket vakre Tama. Katten døde i 2015 av hjertesvikt da hun var 16 år gammel.

31. Ekstrem spenst

Katter kan lett hoppe omtrent 6 ganger sin egen lengde! Dette er alt takket være de kraftige musklene i bakbena, som gjør det mulig for dem å hoppe på en overflate de liker.

32. Lavere sosiale IQ, men høyere logikk

Katter har lavere sosial IQ enn hunder, men de kompenserer perfekt ved å ha bedre langtidsminne og evnen til å løse
vanskelige kognitive problemer.

33. Samme hjerne som oss

Biologisk sett er en kattehjerne ganske lik vår. Vi har nesten identiske hjerneområder som tar vare på følelsene våre, så det er en sjanse for at du og din fire beint venn føler det på samme måte noen ganger.

34. Elsker kos på visse områder

Forskere fra University of Lincoln fant ut at katter elsker det når du berører ansiktene deres, spesielt rundt leppene, haken og kinnene. Og de hater absolutt å bli kost med i bunnen av halen! Det gjør at de føler seg veldig ukomfortable, så ikke gjør det

35. 38 år gammel

Den eldste katten ble kalt Creme Puff. Denne skjønnheten ble født i 1967 og levde i 38 år! Selvfølgelig kom Creme Puff inn i en utgave av Guinness World Records og huskes fremdeles blant katteelskere overalt.

35. åssen maler katten?

Katter maler faktisk takket være sine egne spesielle stemmebånd! Det er i utgangspunktet en liten gruppe tynne bein som ligger mellom basen
av kattes hodeskalle og roten av tungen. Når en katt føler seg lykkelig, trekker disse musklene seg sammen og skaper vibrasjoner i stemmefoldene som vi kaller maling. 

36. åssen maler katten?

Katter maler faktisk takket være sine egne spesielle stemmebånd! Det er i utgangspunktet en liten gruppe tynne bein som ligger mellom basen
av kattes hodeskalle og roten av tungen. Når en katt føler seg lykkelig, trekker disse musklene seg sammen og skaper vibrasjoner i stemmefoldene som vi kaller maling. 

37. Venstre pote

I katteverdenen er begrepet venstre- eller høyrehendt en ting også! De fleste katter er faktisk venstrepote!

38. Eier du katt er du logisk og praktisk

Psykologer sier at mennesker som har katter er logiske, praktiske og introverte. De sier også at katteelskere forteller mye flere historier om kattens sin enn hundeeiere.

39. Lindrer stress, angst og depresjon

Eksperter bekrefter at det å leve med en katt bidrar til å lindre stress, angst og depresjon. Alt dette senker blodtrykket ditt og beskytter kroppen din mot mulige hjerteproblemer, inkludert hjerneslag.

40. Skaff deg en katt!!!

I følge statistikk blir bare 24% av kattungene fra dyrehjem adoptert. Kanskje det er på tide å endre det tallet og få deg en egen pels venn. Du vil definitivt ikke angre på at du har hatt en slik søt
liten følgesvenn! Vet du andre fascinerende fakta om
katter? Fortell meg i kommentarfeltet nedenfor. 

Legg igjen en kommentar