Savannah Katt – Alt Du Burde Vite [2020]

Har du tenkt å skaffe deg en Savannah Katt, eller er du bare nysgjerrig på rasen?

Da har du kommet til riktig plass! I denne artikkelen vil du lære alt du trenger å vite om denne rasen!

savannah katt

Savannah Katt Norge – Om Rasen

Savannahkatten er en av de nyeste katterasene som finnes i verden. Rasen ble utviklet for første gang i USA på 1990-tallet, da bengaloppdretteren Judy Frank krysset en siameser med en serval. En serval er en afrikansk villkatt, som er middels stor i størrelsen og har store, fine ører. Opprinnelig er savannahkatten altså en hybrid mellom en rasekatt og en villkatt fra to forskjellige kontinenter!

Savannahkatten er fremdeles en relativt sjelden rase å se, selv på verdensbasis. Den er også svært kostbar (her snakker vi om titusener av kroner), men har likevel etter hvert rukket å bli en populær katt, og rasen er i rask vekst

Opprinnelse

Den første savannahkatten kom til i 1986, en hunnkatt som fikk navnet Savannah. En oppdretter ville prøve å avle frem flere eksemplarer av rasen, og i 1994 lyktes de med å få det første kullet med savannahkatter. Vel å merke skal det nevnes at savannah ikke ble godkjent som rase med én gang. I år 2000 ble den godkjent av TICA (The International Cat Association).

savannah-katt-lang

Man kan nok si at savannahkatten er kontroversiell, med tanke på krysningen mellom en tam- og villkatt. Etter at de første krysningene ble avlet på flere ganger, ble disse kattene å anse som huskatter. Avl av savannah startet på midten av 1980-tallet. Siden da har den bare blitt godkjent av en av katteorganisasjonene, TICA.

Generelt om Savannahkatten

Savannahkatten er en pratsom og aktiv katt. Den er selvstendig, elsker naturen og kan også være pratsom. Sistnevnte har den nok fra siamesergenene, men både siameserne og servalene er kjent for å være veldig pratsomme og sosiale. Når du får deres tillit, er de også ekstremt lojale!

Savannahkatten er særdeles selvstendig, men også en sosial katt. Hvor sosial det enkelte individet er, avhenger veldig fra katt til katt. Personlighetene er like varierte som hos mange andre raser, selv om de har en del fellestrekk. Det noe høye aktivitetsnivået er nok noe som går igjen hos de fleste savannahkatter. Ikke særlig rart egentlig, når man tenker på opprinnelsen deres – både siameserne og servaler er kjent for å være svært aktive. Selv om den kanskje ikke er blant de aller mest aktive rasene, regnes den uansett ikke for å være en katt for nybegynnere. Den krever både fysisk og mental stimulans.

Utseende

Savannahkatten er en slank og elegant rase. Det er store forskjeller i størrelsen på dem, og hannene blir større enn hunnene. Pelsen er glatt og fin, og har markerte prikker. Ørene er store, og på grunn av plasseringen (midt på hodet, ikke langt ut mot sidene som hos siameseren) får den et eksotisk utseende som skiller den fra de fleste andre katteraser.

savannah-katt-sofa

Den har såkalte hooded-eyes, ikke helt ulikt en boomerang over nesen. Siden savannahkatten har både lang kropp og lange bein, kan den virke mye større enn den egentlig er når man ser den på bilder. I virkeligheten veier savannahen stort sett mindre enn en annen katt i samme størrelse. Hannene blir gjerne større enn hunnene, og veier normalt sett et sted mellom 5 og 10 kg. Hunnene veier som regel et sted mellom 3,5 og 5 kg. På det meste er de rundt 45 cm i skulderhøyde. Savannahkatten vokser i skjelettet i ca. 2 år, og bygger senere opp muskelmasse. Dette gjør at savannahen ikke er ferdig utvokst før den er et sted mellom 3 og 4 år.

Savannahkatten kommer i mange forskjellige fargevarianter. De fire som er godkjent er Black Spottet Tabby, Black, Black Smoke og Silver Spotted Tabby. Alle disse fargevariantene er godkjent av TICA. Det finnes savannahkatter med andre farger enn de nevnte, men disse kan da altså ikke stilles i utstillinger.

Klassifiseringer

Det finnes mange ulike klasser som man bruker når man skal klassifisere savannahkatten. For enkelhets skyld kan man si at de forskjellige generasjonene betegnes med «F» og et nummer, som til sammen forteller om hvor mange generasjoner katten er fra sine afrikanske serval-forfedre. En katt som har klassifiseringen F1 er den første generasjonen fra servalen. Videre vil en F2-klassifisert katt være fra 2. generasjon, F3 fra 3. generasjon og så videre. F1: 57 % serval F2: 35 % serval F3: 21 % serval F4: 16 % serval F5: 11 % serval

Uansett hvilken generasjon savannahkatten tilhører, vil den være en høy og slank, svært grasiøs katt. Den har et karakteristisk, eksotisk utseende med prikkete mønster i pelsen. Den har store ører og en lett gjenkjennelig «tårestripe» – noe som gir den en skikkelig geopard-look. Katter som hører til generasjonene F1 til F3, altså tett på stamfaren, har som regel store sjanser til å bli større enn de senere generasjonene og andre tamkatter. Dette stemmer ikke alltid, og katter fra alle generasjoner kan vokse opp til å få ulik størrelse. Dette gjelder til og med innenfor samme kull!

savannah-katt-menneske

Savannah katt klassifisering

Det er bare F5-generasjonen og senere generasjoner som er tillatt i Norge. Dermed sier det seg nesten selv at man ikke kan forvente å få en like stor savannahkatt i Norge som i USA, hvor de kommer fra for eksempel 1. eller 2. generasjon.

På grunn av tilfeldige faktorer i savannahrasens hybridgenetikk, kan man aldri garantere at man får en savannahkatt i en spesiell størrelse. Selv om foreldrene er store, trenger altså ikke kattungene å bli like store. Størrelsen på kattene kommer helt an på størrelsen til forfedrene, og ettersom de i utgangspunktet er villkatter så kan det være vanskelig å vite

eksakt hvilken størrelse deres etterfølgere vil få. Man regner med at etter hvert som rasen blir mer etablert, vil man kunne si mer om størrelsen på de fremtidige kullene. Inntil videre er dette ikke tilfelle, men man kan uansett forvente å få en relativt stor katt ettersom rasen i utgangspunktet regnes som en middels stor til stor rase.

Utstillinger

Det er ikke mulig å stille en savannahkatt i utstillinger som arrangeres av NRR (Norsk Rasekattforbund), siden rasen ikke er godkjent i FiFe (Federal International Feline). Den kan derimot stilles ut i TICA sine katteshow, siden den er godkjent som rase hos dem. SBT savannahkatter kan også stilles ut i noen utstillinger som er arrangert av såkalte Independent-klubber.

stor-savannah katt

Personlighet

Savannahkatten er kjent for å være en harmonisk, intelligent, sosial og ikke minst aktiv katt. Den lærer raskt og vil av mange sammenlignes med en liten hund. Den kan trenes til å gå i bånd, apportere med ball, lekemus og lignende, og den kan like gjerne være en skikkelig kosegris som elsker å ligge i fanget og kose! Savannahkatten er elegant og stolt, og det har den all grunn til å være. Den er underholdende og nysgjerrig, slik som siameseren. Den lar gjerne ikke ting forbi uutforsket, og den klatrer gjerne både i hyller, stativ, skap og kommoder. Den lærer seg gjerne å åpne dører, og den leker med det meste den finner i sine omgivelser. Dersom man ønsker en 100% innekatt, må man passe på å låse dører og vinduer så den ikke stikker av!

Familievennlig og kosete eller vill og utemmelig?

Savannahen er ikke kjent for å være spesielt barnevennlig, men de fleste kattene kan fint vennes til både barn og andre dyr. Dette kommer helt an på hvordan man oppdrar og sosialiserer dem.

Helse

Foreløpig er det vanskelig å si om savannahkatten har noen spesielle utfordringer med helsen, ettersom det enda ikke finnes registrerte data om dette i veterinærlitteraturen. Forventet levealder ser ut til å være mellom 10 og 15 år.

Vi har også skrevet om andre raser. Klikk her for å lese om andre raser!

Ernæring

Som alle andre katter er hver savannah katt helt unik. Den har sine favoritter av mat og snacks, og har ulike behov når det kommer til ernæring. En kattunge trenger for eksempel en annen type mat enn en senior, ettersom kattungen skal vokse og dermed trenger mye mer energi enn en rolig pensjonist. Felles for alle katter er at de trenger minst 41 ulike næringsstoffer fra maten, og balansen mellom disse næringsstoffene varierer altså mellom

de ulike rasene, ulik alder, aktivitetsnivå og lignende. Det er viktig å påse at katten får riktig mengde mat, så den kan opprettholde sin ideelle kroppstilstand. Dette vil si at katten hverken skal være over- eller undervektig, og den skal ha riktig mengde mat i forhold til størrelse, rase, alder, aktivitetsnivå og så videre.

savannah-katt-tur

Stell

En savannah katt sin pels er svært lettstelt. Den korte og blanke pelsen trenger bare lett pelsstell, gjerne med en myk børste som er beregnet til korthårskatter.

Er savannah-katten allergivennlig?

Savannahkatten blir noen steder annonsert som hypoallergene katter, noe som ikke stemmer. Denne rasen er kjent for å røyte lite, og flere av savannahene avstøter færre hudceller og kan dermed synes å påvirke allergikere noe mindre enn enkelte andre raser. Likevel kan man ikke kalle rasen hypoallergen – faktisk finnes det ingen katter som er det! Mennesker med allergi reagerer på forskjellige ting hos kattene, som pelsen, avstøtte hudceller og spyttet. Derfor kan en allergiker like gjerne reagere sterkt på en korthåret katt, nettopp fordi personen kan reagere på spyttet.

Det blir spennende å følge utviklingen av savannahen både i Norge og resten av verden – dette er nok en rase vi enda ikke har blitt godt nok kjent med!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *