page contents

Ormkur Til Katt – Alt Du Må Vite

Ormekur Til katt – Alt du Må vite

Det er flere typer av ormer som kan infisere katten din. Vi har 4 vanlig ormer som kalles:

  • Rundormer
  • Hakeorm
  • Bendelorm
  • Heartworms

Disse ormer utgjør ikke bare en fare for katten din, men vær klar over at noen av disse kan også infisere andre husdyr du måtte ha. Så i tillegg til å gi ormekur til katten din når den er akkurat adoptert, kattunge og katter med symptomer burde man legge opp til en regelmessig ormekur behandling. Det er like viktig å vite når man skal sette en katt på ormekur som det er viktig å vite hvordan man skal behandle det.

Diagnoser Type Orm

Dette høres kanskje ekkelt ut, men begynn med å sjekk avføringen til katten din. Det mest vanlig tegnet på orm er faktisk orm.  Bendelorm kommer som regel ut delt i to eller flere biter i kattens avføring. Bitene kan du sammenligne med ris korn og når de er «ferske» kan de også bevege seg som små ormer.

  • Se etter diaré. Det kan være mange grunner til at katten din har diaré, men potensielt kan det være alle 4 ovennevnte ormer som forsaker dette .
  • Når du finner eller mener du har funnet ormene i magen til katten din ta den med til dyrlege

Se etter oppkast

Rundormer kan forsake oppkast hos katter. De kan faktisk kaste opp full voksent rundorm. Er det fullvokst får du nok ingen problemer med å identifisere disse. De ser nemlig ut som spagetti! Oppkast er også et symptom på «heartworms» . Når du oppdager orm, uansett type er det viktig at du samler de opp i en liten plastikkpose eller en annen beholder. Veterinæren din vil ta prøver og det blir enklere å sette en diagnose.  Husk at å kaste opp trenger ikke nødvendigvis bety orm, det kan komme av mange andre ting også.

Følg med på kattens vekt

Katter med orm kan oppleve vekttap, noen ganger drastisk andre ganger ikke så drastisk. Dette bestemmes av størrelsen på ormene. I noen tilfeller vil katten din oppleve oppblåst eller utvidet mage. Så hvis katten din sin mage har blitt veldig rund kan det være et tegn på orm.

Sjekk kattens tannkjøtt

Normalt er kattens tannkjøtt rosa. Parasitter som orm kan gjøre slik at tannkjøttet blir veldig blekt. Hvis katten din har bemerkelsesverdig blekt. Også hvis katten din har vanskeligheter med å puste må du oppsøke veterinær umiddelbart

Lær deg hvilken type orm katten din har

Det er veldig viktig å vite åssen type orm katten din har sånn at du kan starte behandling. Selv om dyrelegen i de fleste tilfeller hjelper deg med dette kan det være lurt og også en trygghet og kjenne til noen av de vanlig ormetypene selv. Her er listen av de vanligste ormene.

  • Rundorm er den vanligste parasitten i katter. Kattunger kan få de gjennom morsmelken og voksene katter kan få det gjennom byttet de har jaktet og spist.
  • Bendelorm kan ofte ses i pelsen på bak delen av katten og kan bli smittet fra lopper.
  • Hake orm  er mindre enn rundorm og bor i tynntarmen til katten. De er mer vanlig i hunder.
  • Heartworm er kanskje den mest fryktet av de alle. Mygg kan være smittekilden og fører ormen med seg når de suger blodet av katten.

Ta med katten til veterinæren

Husk at det mest forsvarlig vil være å ta med katten din til veterinæren. Ikke tro at du kan behandle den selv. Veterinær har utstyr til å ta blodprøver å få riktig diagnose og behandling.

Legg igjen en kommentar