page contents

Maine Coone – Dette MÅ Du Vite! [2020]

Maine Coone er solid, robust og tåler et tøft klima som Norge. Et kjennetegn ved denne katten er den glatte, raggete pelsen som kan se litt rufsete ut. Rasen har ingen problem med å tilpasse seg forskjellige miljøer. Dette blir ofte omtalt som «hunden i katteverden».

maine coone
Leken
80%
Vennlighet til andre kjæledyr
80%
Pels stell
80%
Oppmerksomhets sjuk
60%
Lydghet
80%
Selstendighet
80%
Aktivitetsnivå
60%
Vennlighet mot barn
80%
Lydnivå
20%
Viser kjærlighet
80%
Intelligent
80%
Tøffhet
100%

Personlighet

Maine Coone, også kalt «Forsiktige kjemper» er store, forsiktige, intelligente og lekene. Det føles mange ganger at de forblir katteunger gjennom store deler av livet. Du vil ha en morsom og lysten katt.

Under er noen typiske kjennetegn for Maine Coone:

 • Veldig store
 • Lang Hale
 • Spisse Ører
 • Store Åpene Øyner
 • Silkepels Med Underlag

Ingen raser har monopol på kjærlighet og tiltrekningskraft, men det er noen gode grunner til Maine Coone har klort seg oppover til å bli en av de mest populære rasene i Norge. 

Det er nok mange Maine Coone eiere som hevder grunnen til dette er størrelse, intelligensen, luksuriøse pelsen, tøffhet og dedikasjonen til familien den bor i. Som allerede nevnt er disse kattene kattunger forkledd som voksene katter som er lekene langt ut i voksen livet. De har mye kjærlighet å by på, og du trenger ikke å være redd for at den ikke vil sitte på fanget ditt.  

Selv om Maine Coone er en leken og sosial katt er den fortsatt skeptisk og reservert ovenfor folk den ikke kjenner. Dette er kjennetegn for mange andre katteraser, og de fleste vet at katter er litt skeptisk av natur. 

Gir du katten litt tid derimot vil den komme godt overens med alle. Selv de mest forsiktige kattene vil tilpasse seg nye omgivelser, noen trenger bare litt mer tid. 

hvit-maine-coone

Det er faktiks litt morsomt, første intrykket du gir til katten vil være med å bestemme om du blir godtatt eller ikke. Dette er et stadiet vi liker å kalle beslutningsprosessen. Der er da Maine Coonen avgjør om det nye menneskene har beviste seg tillits verdige. Så snart de har gjort opp sin mening, binder de sterke bond med den personen. Derfra forblir de kjærlige og viet til deg.

Kjærlighet

De fleste Maine Coone kattene vil være sammen med deg og helst sitte på fanget ditt. De er en sann familie medlem og deltar i alle familiens rutiner. Om det er å se skal vi danse en lørdags kveld i sofaen eller gå fra rom til rom, følger den etter. Som en tidligere sjøfarer er Maine Coone fascinert av vann. 

våt maine coon

Kanskje fordi katten har en tykk 3 lags pels som gjør at vannet bare renner av.  Dette gjør at det skal mye til for at katten blir helt våt inn til huden.  Noen av Maine Coone vil faktisk dra det så langt at de blir med deg inn i dusjen for en kort periode. Eller i det minste vandre rundt i dusjen etter du har dusjet ferdig. De foretrekker å stå på kanten av badekaret og leke med poten i vannet! 

Når vi sier at Maine Coon er katteverdens hund så mener vi at det er mye likhets trekk. De fleste som har hund vil argumentere med at den største forskjellen mellom katt og hund er at hunden viser mer kjærlighet, lojalitet osv. Dette er overhodet ikke riktig, det er bare de som ikke klarer å lese kattens kroppsspråk. Det er kanskje ikke så rart siden det kan være vanskeligere å tolke en katt enn en hund. Vi har heldigvis laget en artikkel hvor du kan lære deg kattens kroppsspråk og hvordan du kan kommunisere med den. Klikk her for å lese mer om det.

Lyder og utseende

små-maine-coone

Maine Coons har mange varianter av en «mjau» og andre lyder på lager. Når de mjauer lager de ofte en myk og tynn stemme som ikke helt stemmer overs med størrelsen og imaget til katten!

Maine Coons har i de fleste tilfeller muskulært bryst og et bredt bryst. De har en lang og ganske rektangulær kropp, med langt glødende silke pels. 

Hannkattene veier ofte mellom 6,5kg til 7,5kg, men de aller største kan veie hele 11,5kg! 

Hunnkattene veier i gjennomsnitt rundt 5,5kg

Gjennomslittlig blir de rundt 100cm (!) lange, altså 1 meter.

Siden kattene blir så store, tar det litt lenger tid før de blir fullt utvokst enn det tar med en normal katt. Man sier som regel at det tar rundt 4 år før en Main Coone er ferdig vokst.

Maine Coone kommer i alle slags farger og mønster (rundt 75 forskjellige varianter) – Rød, oransje, hvit, sølv, brun og mange mange flere. 

Øynene til Maine Coone er store og runde. Hvis du ser nøye på de kan man faktisk se forskjellige uttrykk i øynene deres. Den vanligste øyenfargen for denne rasen er grønn, gull, grønn-gull eller kobber. Hvite Maine Coones har noen ganger helt blå øyne. Ørene er lange og den lange halen er som regel veldig «fluffy».

Tilpassningsdyktig

Maine Coone er godt rustet for kaldt vær. De er laget for et klima der det er store temperatur forskjeller. Rasen er alltid kledd for hardt vintervær. De har supertette, vannavstøtende lag (som faktisk gjør dem til flinke svømmere), og massive, store poter som i utgangspunktet fungerer som miniatyr truger! For å toppe det, kan de ekstra lange, buskete halene deres vikles rundt kroppene for ekstra varme.

 

søvning-maine-coone

Som nevnt er kattene ofte litt reserverte mot f.eks. besøk eller nye mennesker. Dette skiller seg ikke akkurat ut fra noen andre raser da dette er ganske vanlig i katte verden. Man må bygge opp tillitt med disse dyrene akkurat som vi må mot hverandre. Vi vet at det tar tid med mennesker seg i mellom og det er intet unntak med katter. 

Lær katten din at de kan stole på først å fremst deg og hjemmet sitt, så blir det en trygg katt som fort stoler på andre også. Husk at katter generelt leser kroppsspråket til oss mennesker veldig godt, så er det noen du stoler på føler katten seg med troverdig ovenfor den personen. Du syntes det kanskje høres rart ut, men det er logisk hvis du sammenligner med mennesker. Katter er ikke så forskjellige som folk tror, så du kan på mange områder sammenligne menneske atferd med katte atferd. 

Historien

Det er  mange teorier om opprinnelsen til Maine Coone, men vi skal skirve om er den det ligger mest fakta bak! Det er en rase fra USA spesifikt staten Maine, Fra 1850 kom det langhårete katter fra europe som parret seg med lokale korthårete katter i USA. Resultatet ble overraskende store katter med tykk pels.

snø-maine-coone

 

Denne rasen ble svært populær på landet, der landbruk og bønder holdt til. Siden katten er særdeles god til å jakte, hjalp den gården å holde unna skadedyr som f.eks. mus. 

Rasen ble imporert til England 1980 og i 1982 fikk den erkjennelse for egen rase. 

Den er faktisk rangert som en av de mest populære rasene i hele verden!

En spennende – men mindre troverdig historie er følgende: Det er mulig at Maine Coons er avstammet fra norske Skogkatter brakt over av vikingene på 1000-tallet. Kjent som norsk skogkatt i dag, kom Skogkatt ut av de skandinaviske skogene og ble tamme i løpet av de siste 4000 årene. De ligner på Maine Coons, med den lange pelsen og de tuftede ørene og potene. I likhet med Maine Coon er norske skogkatter veldig menneskerettede katter.

En annen sannsynlig fortelling er at Maine Coons utviklet seg fra kryss-avl mellom kort og langhårede katter. Denne kom til Amerika tidlige flyktninger fra Europa. Harde vintre i England og naturens eget avlsprogram gjorde at kattene utviklet tykk pels på føttene, som gjorde dem i stand til å gå på snø og overleve gjennom vinteren. De utviklet også ekstra store poter som omtrent fungerer som truger!

Morsomme fakta om Maine Coone

  1. Main Coone var verdens lengste katt! Katten Stewie, en 8 år gammel katt holdt Guinness World Record for verdens lengste katt før den døde i 2013. Når Stewie var fullt utstrakt målte den utrolig 1,3 meter  fra tuppen av nesten til bakerst på halen. 
  2. De er kledd for vinteren. Maine Coone har utviklet seg over lang, lang tid til å overleve harde vintere. De har utviklet som nevnt før store poter, 3 lags tykk pels og tykk hale de kan pakke seg selv inn i. 
  3. De elsker vann, eller noen elsker vann! Dette er kanskje på grunn av den tykke pelsen deres. De føler ikke like godt at de blir våte siden vannet bare renner av pelsen. Mens de fleste katter vil styre unna et badekar fullt av vann, vil trolig noen Maine Coone hoppe uti!
  4. Seks tær. Noen Maine Coons har faktisk seks tær. tidlig i rasens utvikling. Noen eksperter mener at så mange som 40% av i avlen hadde denne karakteristikken. Denne stammer fra en genetisk mutasjon som mange mener kommer av de harde vintrene. Den har utviklet ekstra tær for å lettere kunne vandre rundt i snø. Disse kattene får ikke lov å konkurrere i rene raser klassen og derfor har vi sett en stor nedgang på disse kattene med 6 tær.   
  5. De er poulære i staten Maine, men også i alle andre steder. Maine Coone ble offiseelt katt av staten Maine i 1985, men de er også elsket over hele Amerika. i 2015 var Maine Coone den 3. mest populære rasen i hele USA.
  6. Les om flere morsomme katte fakta her!

Legg igjen en kommentar