Kattunger – ALT Du Trenger å Vite

Kattunger er alltid populært

Og flere og flere skaffer seg en

Spørsmålet er:

Hvordan kan du ta deg av kattungen din på best mulig måte?

Vel, det er eksakt det du skal lære i denne guiden

KATTUNGER VIL DU HA EN?

kattungerSiden du har klikket deg inn her har du tenkt eller har skaffet deg en katt allerede. For de som er i tenkeboksen om de vil ha katt burde lese dette først.

Det er viktig å tenke gjennom hva det innebærer å ha en katt. Noen spørsmål som er lurt å stille seg før man skaffer en katt kan være:

 • Er jeg egentlig kattemenneske?

Her andbefaler jeg å gå til din lokale dyrebeskyttelse for å henge litt med katter og se om du liker de. Faktisk kan det hende du er allergisk og det vil du også finne ut med å være litt med katter før du skaffer din egen.

 • Har jeg tenkt gjennom hvor mye det kommer til å koste meg?

Sett gjerne opp regnestykket, det koster faktisk endel å skaffe seg katt. Den skal ha mat, leker, do, matskål, bur osv.

 • Skal jeg ha innekatt eller utekatt?

Hvis det er mange katter i området du bor i kan det faktisk være til kattens beste å gjøre den til innekatt. Dette gjør at katten mister terrotorium innstinktet sitt og slapper mer av. Andre grunner kan være at du har en skummel vei som kan koste katten livet.

 • Hvilken rase katt vil jeg ha?

Dette er også noe du burde ta stilling til, er du allergisk kan en Sibirkatt passe deg. Har du barn kan du undersøke hvilke katter som liker barn. Dette er lurt å finne ut av før du skaffer en katt. Det er ganske likt som med hund, du vil ha en katt som er lik din personlighet.

 • Hvordan skaffer jeg katt?

Det er mange måter å skaffe en katt på. Du kan besøke dyrebeskyttelsen og finne en katt som må omplasseres. Hvis du vil ha de fra kattene er kattunger kan man søke på finn.no

En ting er ekstra viktig å legge vekt på og det er oppmerksomthet. Er det noe som er viktig for katten din så er det at den får riklig med oppmerksomhet fra deg. Har du tid til dette i en hverdag? De fleste tror kanskje ikke katter bryr seg noe om dette, men det er veldig viktig for at godt forholder mellom katt og eier.

Introduksjon for kattunger

Det første året regnes katten som en kattunge og det er mye som skal gjøres. Den skal lære å gå på do, sosialiseres og masse masse mer som vi kommer tilbake til i mer detalj i denne artikkelen. Du må huske på at kattunger trenger også omsorg og kjærlighet. Med det menes det at den må lekes med, strykes og snakkes til! Du må huske på at katter er veldig følsomme dyr og den tolker alt du gjør.

Husk at kroppssrpåket ditt er også en stor del av åssen du komuniserer med katten din. Med kroppsspråk kan man fortelle katten hva den har gjort galt eller hva den har gjort bra. Du må aldri skrike til katten når den har gjort noe galt. Da skjønner den som regel ikke det.

Vil gi et eksempel på et typisk problem når du får kattungen i huset. Den er selvfølgelig veldig nysgjerrig og vil utforske alt. Det kan føre til at den hopper opp på bordet og det syntes ikke du er greit. Isteden for å skrike til den, løfter du den ned. Hopper den opp igjenn tar du bestemt tak i den og løfter den ned. Til slutt vil katten skjønne at du ikke vil ha den der. En annen måte å tenke på er å rose den når den hopper ned fra bordet. Det vil også hjelpe katten til å skjønne at du ikke vil ha den på bordet.

Husk på at kattene ikke vil gjøre deg sur eller sinna, men for den er det vannskelig å fortså hva som er rett og galt.

Før katten ankommer hjemmet ditt, tenkt på hvor du vil ha de forskjellige tingene i huset. Som f.eks. katte doen, klorebrett, mat og vannstasjon.

FØRSTE DU BØR GJØRE NÅR PUSEN ANKOMMER SITT NYE HJEM

Det vil høre litt rart ut, men du burde ha et rom som på en måte er katten sitt. Gjerne et rom du/dere er sjeldent på og gjerne med vindu og lys i. Start med å introduser katten på dette rommet. Husk på å ha en kasse eller katteseng på dette rommet.

TIPS
Hvis du har kjøpt kattebur kan du bruke denne som en seng. Det er bare bra at katten blir vant til buret så fort som mulig, da vil det bli en fryd å reise med katten senere i livet. Du kommer til å reise med katten endel i starten

kattungerI dette rommet burde du plassere kattedoen også sånn at den kan utforske denne med engang.

Ha aldri mat og vann vedsina hverandre. Forhåpentligvis har du skaffet alt du trenger til kattungen din når den ankommer hjemmet ditt. Det er noen vitkig detaljer å tenke på.

 • Mat og vannskål skal aldri stå vedsina hverandre. Katten drikker ikke der den spiser så ha mat et sted og vann et annet. Det kan også være et tips å ha rennende vann som vannskål. Katter elsker når det er bevegelse på vannet. Dette er instink, rennende vann er som oftest renest og best.

Når du har slupper katten din inn på rommet sitt så vil den starte å utforske. Gi den rom og tid, den vcil sakte men sikkert utforske hele rommet med alle gjenstandene. La den få den tiden den trenger og ikke løft den rundt om kring. Husk at katter må lukte å merke sitt nye territorium. Det kan være fint om du er i rommet sånn at den føler noen er der med den.

Hvis katten ikke vil forlate rommet du har introdisert den for IKKE press den ut. Du har sikkert transportert katten din samme dag og det er allerede en belastning, stressende og redd for en katt. La den få tid.

HVA DU TRENGER FOR KATTUNGEN DIN

kattunger

 

Det er mye man trenger når man skaffer seg kattunge. Det er viktig å tenke gjennom. Her har vi laget en liste over viktig og litt mindre viktige ting å ha på plass når pusen din kommer.

 

Hva Kattungen Din Trenger

 

Tørrfôr

Du trenger tørrfôr og ikke bare sånn du kjøper på kiwi. Siden du har en kattunge har den spesielle behov når det kommer til næring og da må du kjøpe kattemat som er laget for kattunger. Her er valget veldig stort og det kan fort bli forrvirrende. Noen av de mest kjente merkene er:

 • Royal Canin
 • Whiskas
 • Sheba

Royal Canin er veldig utbredt i Norge og dette er merket som andbefales. De er et stort selskap som har godt utviklet mat produkter til katten din livet gjennom. Dette er veldig høy kvalitet på maten.

Tips: Kjøp kattematen din hos vetrinæren din. For det første er det ikke noe dyrer enn i butikken og du får et forhold til vetrinæren du vil bruke. Det går også fint ann å kjøpe maten i dyrebutikker på nett og fysiske butikker.

Våtfôr

Våtfôr burde være i kostholdet til katten din. Tenk gjerne likt som med mennesker. Frokost og lunsj er som regel tørt og middag er vått. Siden katter trenger mye veske er dette et bra supplemang. Så vi andbefaler et måltid med våtfôr om dagen.

Vann og Matskåler

Neste ting du trenger er vann og matskåler. Husk at du skaffer enten stål eller keramisk mat og vannskåler. Jeg andbefaler på det sterkeste kattefontene da kattene elsker dette og det oppfordrer katten til å drikke mer. Katter trenger mye vann og dette er supert alternativ.

Klorebrett

Forskjellige typer klorebrett. Det er viktig å ha mer enn ett klorebrett. Ha gjerne et parr stykker i hver etasje. Dette hjelper med å beskytte møblene dine.

Hvis kattungen din kvesser klørene på møblene dine og ikke klorebrette er det for at den ikke skjønner at det er der den skal kvesse klørene. Når den starter på f.eks. på et møbel løft den bort til klorebrettet sitt til den skjønner det er der den skal kvesse klørene. De bruker disse bretten til å strekke på klørene, trene de og generelt elsker de.

Hvis du fortsatt sliter med å få katten din til å klore på klorebrettet plasser litt kattemynte på de. Da vil de 100% bli helt gale etter å kvesse. ( Dette virker best på voksene katter)

Godteri

Dette er noe du definitivt trenger! Ikke bare for å skjemme bort kattungen din, men for å trene den. Husk på å konsekvent gid en en godbit når kattungen din gjør noe du mener er rikig. Etterhvert vil katten skjønne at når den får godteri har den gjor tnoe riktig og forhåpentligvis lært det. Noen katter er faktisk så utspekulert at de prøver å utnytte eierene sine for å få godteri, hehe.

Kattetre

Dette er noe du burde skaffe. Katter elsker å kvesse klør, klatre og ligge på høye plasser. Et kattetre har alt dette og katten din vil elske det! Hvis du plassere det vedsina et vindu kommer katten din til å få en fast plass i huset ganske så raskt! Katter elsker å se ut av vindu og studere i timevis. De elsker også sollys, husk at kattens kroppstemperatur er 12 C lavere enn oss mennesker.

Leker

Kattunger og katter genrelt trenger leker og at du leker med de. Det finnes masse forskjellige leker, både små og store. Husk å ikke kjøp leker som leker med katten din av seg selv. Halve morsomheten for katten er at du er med å leker. Heller ikke bruk laser da katten kan bli stresset siden den aldri klarer å fange «byttet» sitt.

Tips: Ha lekene rundt omkring i huset.

Hver gang du leker med katten vil katten knytte seg mer til deg. Kattunger elsker å leke og en lekepartner sette den pris på.

Katteseng

Katten din burde ha en seng. Det er ikke et «must» men jeg andbefaler å teste det ut. Skaff par forskjellige senger å se om katten liker de og hvem de liker mest. Katter er veldig kresne og hvis den ikke liker alt du kjøper til den er det ikke for at den misliker å få ting. Det er bare at de er kresne. Hvis du helst vil ha katten din til å ligge i sengen kan du helle på litt kattemynte, plassere sengen der katten som oftest ligger.

Kattedo & Kattesand

Husk å rengjør kattedoen så fort katten har vært på do. Dette er for å skape bedre hygiene for deg og katten. Kattene vil grave ned det de har gjort fra seg og det er ikke noe morro å grave hvis det løigger mye tiss og bæsj der fra før. Da blir det fort grisete. Tommefingel regel er at du skaffer en kattedo til hver katt du har.

Ha gjerne en kattedo med «tak» over da det blir litt mer privat og katten gå inn i noe å gjøre fra seg.

Halsbånd Med Merke

Når du skaffer halsbånd til katten burde du alltid kjøpe «break away» bånd. Det vil si at hvis katten din klarer å vikle seg inn sånn at den blir fanget i båndet ryker båndet og katten kommer seg fri.

Hvis katten roter seg bort og den har halsbånd med telefon nummeret ditt kan de som finner katten ringe deg å si at de har funnet katten din.

Ormkur

Dette kan du gjøre selv eller dra til vetrinæren å få de til å gjør det.

Børste

Katten din vil felle mye hår! Vinterpels og sommerpels. Hjelp katten din med pels stellet å gre den. Hvis du gjør dette fra den er kattunge vil katten sette pris på det. 1 gang om dagen burde man gre katten sin.

Sterilisere Katten

Dette gjør katten roligere og mer kosete. Det hjelper katten med å roe seg ned og den stresser mindre. I Norge er dette veldig vanelig å gjøre. Du trenger ikke å tenke på dette før mellom 6-8 måneder.

Tannbørste

Dette er valgfritt, men veldig god rutine hvis du får katten din til å sitte stille å la deg pusse tenne dens. Hvis du ikke pusser tenne til katten din må du rgne med noen dyre vetrinær besøk iløpet av livet til katten. Hvis du velger å pusse tennene så trenger du ikke å gjøre dette mer enn 2-3 ganger i uken.

Katteshampo

Greit å ha for å vaske katten din innemellom. Ikke bruk såpe som vi mennesker bruker, da vil katten slikke seg ihjel etterpå og få i seg såperester og bli dårlig. Hvis ikke katten din er spesielt skitten andbefaler vi ikke å bade katten noe mer enn 2 ganger i året. De fleste katter liker ikke vann, så ikke noe vits å utsette de for dette om man ikke MÅ.

Forventninger Til Deg & Kattungen Din

Hva Du Kan Forvente Av Kattungen din

Det er viktig å poengtere at kattunger trenger tid i et nytt hjem. Ikke forvent at de hopper opp på fanget ditt etter 10 minutter etter du har tatt den med hjem. Gi den tid til å bli trygg på deg og dens nye familiemedlemmer. La den bli trygg på sine nye omgivelser og gjør det i kattens tempo. Etter en stund vil du merke at katten blir mer og mer varm i trøyen. De begynner å leke mer og ligge på fanget osv. Katter er ikke som hunder som blir engasjert og positiv med en eneste gang. De trenger tid.

Katter har forskjellige personlighjeter og du må også prøve å bli kjent med katten din. Gi den rom og sett deg ned for å observere og prøv å skjønn hva katten din mener og føler. Det er umulig å si hvor lenge de trenger før de bli husvarme siden de er så induviduelle. Noen blir helt gærne og løper rundt og utforsker alt med engang og andre trenger mer tid. Det ene eller det andre er ikke bedre eller værre, det er bare katten din!

Hva Kan Kattungen Forvente Av Deg?

Katten kan forvente at du er der å gir den oppmerksomhet. Du leker med den og viser den kjærlighet. Katten må føle seg trygg rundt deg og noen tegn på at den gjør det er f.eks. at katten ligger på fanget ditt. Katter er dyr som er lettskremte og når de sover er de på sitt mest sårbare. Derfor liker de å ligge på høye plasser hvor de fort kan skaffe sef oversikt. Dette er for å føle seg trygg. Når de ligger på fanget ditt viser de at de føler seg trygge hos deg og at de føler du passer på den.

Kattungen forventer også at du trener den opp. Mange vet ikke at du faktisk kan trene en katt, men det kan du. Søk litt på youtube.com og lær! Dette gjør også at katten din stimulerer hjernenen og blir smartere. Dere knytter også bånd mens dere trener sammen.

Det er vitkig at du har rutiner.

 • Gi kattungen mat til faste tider
 • Når den skal sove
 • Aktivitet når den trenger det

Bruk bare sunn fornuft. Vil du at katten din skal sove gjennom natten?

Da må du leke med den og slite den ut før du/dere skal legge dere. Kanskje også gi den litt kveldsmat. Da blir katten sliten og trøtt og vil naturlig falle i søvn når det blir stille i huset.

Stell Av Kattunger

Det er viktig å stelle med kattungen din.

 • Børst og gre den. Det er viktig å hjelpe til med å stelle med pelsen, gre den og børst den jevnlig for å få en fin katt
 • Vask den hvis det er nødvendig. Kattunger kan finne på alt mulig sprell, da må den vaskes (husk å bruk katteshampo)
 • Vaksiner og oppfølging hos vetrinæren. Det er viktig å huske på å sette av penger til vetrinæren, du vet aldri hva som kan skje og det er ikke noe som er mer uheldig enn å ikke ha råd til å gå til dyrlegen.

Kattunger og katter generelt elsker å bli dullet med, husk å gjøre dette jevlig sånn at katten blir vant med det og at den assioserer det med noe positivt. Føl deg frem til hvor katten IKKE vil bli børstet og ta hensyn og respekt. Husk at katten klorer eller biter deg ikke uten grunn. Før du blir oppgitt prøv å tenk gjennom hvorfor kattens handlet som den gjordet. Kanskje du finner ut av at du gjorde noe galt.

Konklusjon

Det er en del å oppsumere, men for å konkludere kjapt.

Bruk mye av tiden du har hjemme til katten. Lek og vis den kjærlighet. La kattungen få tid til å tilpasse seg sitt nye hjem og ikke press den. Lær den det du vil lære den når den er ung og vær tålmodig.

Ha alt på stell FØR kattungen din kommer til sitt  nye hjem. Plassere vann og matskål litt unna hverandre.  Husk å børst og stell kattungen din. Prat og gi den kos.

Ikke straff kattungen når den gjør noe galt, heller ros den når den gjør noe riktig. Til slutt vil den skjønne hva som er galt og hva som er rett.

Katt er dyrt, tar tid og kan kreve mye. Husk å reflekter over spørsmålene i starten av artikklen før du skaffer deg en kattunge. Det er ikke alltid man får lyst på kjæledyr når man stiller seg disse spørsmålene og svarer ærlig ovenfor seg selv.

 Hva gjør jeg når kattungen virker redd hele tiden?

Hvis kattungen din virker redd kan du prøve å noen triks

– Gi den litt godteri, la kattungen nærme seg deg og ikke motsatt

– Stryk katten din og gjerne prat med den

– Sitt i rommet og slapp av med kattungen

Kattungen min er sint, hva gjør jeg?

Kattungen din er nok ikke sint på deg, men den prøver nok å fortelle deg noe. Kanskje du kan prøve å tenke litt annerledes. Når katten virker sint, prøv å tenk:

Hvorfor er katten sint akkurat nå? Hva har nettopp skjedd?

Derfra kan du karttlegge og prøve å finne ut av hvorfor kattungen din er “sint”

9 hendelser på “Kattunger – ALT Du Trenger å Vite”

 1. DET VAR VELDIG SØTE BILDER JEG GJERNE UT FLERE SIDER OM KATTER……… PS. LEGG UT MAT MAN IKKE ER SÅ LURT OG SPISE FOR KATTER

  1. Hei,

   Takk for spørsmålet ditt. Jeg venter helst rundt 7måneder. Det er forsket på og katter har ikke utviklet steds og luktesans før de er 1 år gamle.

 2. Hei! Har du noen idé om hvor tidlig man som kjøper kan besøke kattunger og se på/velge kattunger man potensielt skal kjøpe? Vet det tar 13 uker før man kan separere kattungene fra mor, men lurer på hvor lenge kattungene trenger fred og ro fra fremmede i huset? Vet det er et vanskelig og sært spørsmål så blir ikke skuffet om du ikke har noe svar.

  1. Hei Cathrine,

   Her finnes det vel ikke noen riktig svar. Hvis vi prøver å tenke litt på utvikling av kattunger så ligger kanskje svaret her. Når kattunger blir født tar det vanligvis 7-14 dager før de åpner øynene. Det tar vanligvis 5 uker før syn, hørsel og de andre sansene fullt utviklet. Da kan de komme i gang med å utforske omgivelsene og leke med sine søsken og kattemor. Jeg personlig tenker at etter det har gått 6-7 uker burde du kunne få noe ut av besøket og valget om hvilke kattunge du ønsker å ta med deg hjem.

 3. >Eg på om det koster masse å går på dyrelegen når katten treng det? Eller får man dei nødvendige vaksinene gratis?

  1. Hei Abeer.

   Takk for spørsmålet ditt. Vaksiner koster desverre penger, men kjøper du en rasekatt har som regel oppdretterene sørget for vaksinene katten din trenger. Ring gjerne dyrlege å hør hvilke vaksiner de andbefaler.

 4. Christina Kaspersen

  Jeg har en kattepus som fikk 3 kattunger for 5 uker siden, nå merker jeg at kattungene tisser og bæsjer rundt omkring, har du noen gode triks for å lære kattungene å bruke kattedoen?
  Gjerne flere tips, i tilfelle ett ikke funker. Hilsen meg som ikke liker kattebæsj og kattetiss rundt i huset 🤦‍♀️

 5. noen bokser med sand der de har gjort fra seg så lærer de å gå på do etterhvert går de i kattedoen til mora…..erfaring sa jeg har kattunger nå så nydelige vesener 🧚🧚👱🏻‍♀️🌾🐯🐯🐯🐯

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *