Dette Må Du Vite Om Kattunger

Har du nettopp fått en kattunge..?

..Lurer du på åssen den kommer til å utvikle seg?

Da burde du lese denne artiklene for å kunne være med å påvirke kattungens utvikling på en positiv måte!

Vi har begynt å selge våre egne håndlagete kattesenger i 100% ull! Klikk her for å se de!

Første Året!

Kattungens første leveår er et kritisk år for katten din. Da utvikler de psyken og fysikken sin. Like viktig er det at du som kattunge eier er til stede og vet hva man burde gjøre. Dette vil ikke bare sette standarden for åssen tilknytting katten vil ha til deg, men også personligheten til katten din i fremtiden.

kattunger utvikling

Med denne informasjonen sier det seg selv at det første leveåret er veldig viktig for kattungers utvikling. Du har mulighet til å påvirke kattens personlighet og åssen dere forhold til hverandre kommer til å bli. Hvis du er en seriøst katteeier er disse 2 punktene veldig viktig for deg og ikke minst katten din!

Kattunger Er Forskjellige Fra Katter

kattunger utvikling

Samme som barn er forskjellige fra voksne i menneskeverden er kattunger forskjellige fra katter. Du må huske på at kattunger ikke er små miniatyr utgave av en katt. Deres utvikling til å bli en voksen katt er veldig en fascinerende prosess. Du må huske på at hvert steg til å bli en voksen katt blir det en forandring i oppførsel. Det er viktig at du er oppmerksom på denne forandringen, og til mer oppmerksom du er jo mer vil du skjønne kattungen din sin opplevelse og hva den prøver å fortelle deg.

I Norge er det vanlig at kattungen blir hos moren sin de 12 første ukene for kattungens utvikling. Etter dette har kattungen utviklet seg nok til å kunne skilles fra sin mor og inn i en ny familie. Det man skal tenke på, er at i det «ville» ville ikke mor og sønn/datter skilles før det hadde gått 1 år! Dette er for at det vil ta moren ett helt år å lære kattungen sin de nødvendige ferdighetene for å overleve i det ville.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er kattereklame-3-1024x791.jpg
Klikk her for å skaffe kattungen din en koslig hule!

Dette er ikke noe å tenke på siden de fleste kattene som skilles fra sin mor i Norge blir huskatter. Da trenger den ikke disse ferdighetene og det skjønner kattemoren også. Faktisk vil kattemoren syntes kattungene er klare allerede etter 5-6 uker, men i Norge holder vi de i fødehjemmet 6-7 uker til for at den også skal lære sosiale ferdigheten som f.eks. å gå på do.

De første Seks ukene

kattunger utvikling

Dette er faktisk de mest kritiske ukene i kattens liv siden det er med å bestemme så mye om katten og kattungens utvikling. Alle vet at katter er sta og det er vanskelig å «lære» den noe. De første seks ukene går dette faktisk an, da er den mottagelig for all ny lærdom! Med dette menes ikke at den skal begynne å lære triks, men åssen personlighet katten din vil få! Den tar innover seg så mye informasjon og lære om omgivelsene at det vil påvirke den til å bli den katten den blir. F.eks. en katt som er født ute i det ville vil syntes det er ekstremt vanskelig å finne seg til rette som huskatt.

Hvorfor biter katten deg plutselig når du koser med den? Les Svaret her!

Helsemessing er denne perioden veldig viktig også, katten er mer mottagelig for sykdommer siden immunforsvaret ikke er fult utviklet. Kattunger vil aldri vokse så fort som de første 6 ukene igjen, det er en utrolig prosess som er unik. Du ser store forandringer helt ned til uke til uke. Dette er en fantastisk opplevelse og alle som har hatt eller har kattunger kan skrive under på dette.

Du som ikke har noen katt fra før vil trolig ikke se katten din før etter seks uker av dens liv. Hvis du da selvfølgelig ikke har morskatten selv. Men i noen tilfeller kan du komme på besøk eller se gjennom de forskjellige kattungene eieren har og du vil kunne velge deg ut en.

Syv til Tolv Måneder

kattunger utvikling

De fleste katter i Norge blir adoptert når de er mellom syv og tolv uker.  Da begynner de fleste kattunger å utvikle en personlighet ved å observere moren, leke med andre kattunger og leke med menneskene i huset. Disse ukene vil trolig være noen flotte uker både for deg og katten! Det er når du virkelig begynner å se katten ta form og åssen den kommer til å bli. Særlig morsomt er det når den løper rundt og øver på å hoppe, løpe, luske og lekeslåss!

Les om de beste klorebrettene her

Katter på denne alderen like særlig å leke gjemsel! Åpne pappkartonger eller andre kartonger den kan hoppe opp i vil bli et nummer 1 leketøy. Under denne perioden vil kattungen vokse fort og motorikken deres vil utvikle seg like fort! De vil også begynne å utvikle «voksen» sove rytme isteden for å bare hoppe og leke rundt på alle døgnets tider.

[alert-note]

Helse påminner: Dette er tiden hvor kattunugene dine trenger første runde med sprøyter når de er 8 uker og den andre runden 3 til 4 uker senere. Hvis ikke dette var gjort når du adopterte katten burde du ta den med til veterinæren for å få sjekket den for orm.

[/alert-note]

Tre til Seks Måneder gammel

kattunger utvikling

Rundt 4 måneder må du være litt obs, det er da katten din begynner å miste baby tennene sine og voksen tennene kommer frem. Dette er en periode hvor munnen til katten kan gjøre vondt og være irritabel. Dette vil derfor være den perfekte tiden for å begynne med tannpleie for katten din. Du kan forsiktig prøve å pusse tennene til katten din med en katte tannkost. Dette vil føre med seg en posetiv opplevelse for katten og kan gjøre at tannpuss i all fremtid også kan bli positivt siden du har påvirket kattungens utvikling.

[alert-success] Tips: Når du leker med katten din i denne perioden bruk et sugerør av plastikk sånn at den kan tygge å «klø» seg selv i munnen [/alert-success]

Dette er også tiden hvor katten vil prøve å finne sin plass i hierarkiet du har hjemme. Hvis du har en annen voksen katt i huset er det ikke uvanlig å se at kattungen utfordrer voksenkatten. Det vil selvfølgelig  føre til at den taper, men dette er en av prosessene som katter gjør og det er instinktivt.  Katten din vokser fortsatt i denne perioden og det trenger ikke å være helt symmetrisk. Det er ikke uvanlig å se at kroppen kan f.eks. være endel lenger enn bena eller motsatt. Katten burde fortsatt spise kattunge mat under denne fasen siden de trenger ekstra næring for å styrke skjelletet, sunne tenner og muskler.

Les mer om symptomer på at katten din er stresset her!

[alert-note]Helse påminner: Dette er tiden hvor du burde kastrere katten din. Når katten din blir seksuelt aktiv kan variere fra hunn og gutt. Faktisk kan de bli aktivt i så lav alder som fire til fem måneder.  Noen veterinærer sier fortsatt at du burde vente til katten er 6 måneder, men å gjøre det før trenger ikke å være negativt. [/alert-note]

Seks til Tolv Måneder

Etter 12 måneder, et helt år begynner katten din å vise psykiske og sosiale atferden som en voksen katt. Det er ikke så rart, når katten din er 1 år gammel vil det si det samme som at katten din er som en 15 år gammel tenåring og den vil også vise tegn til tenåring oppførsel!

Lurer Du På Hvor Gammel Katten Din Er I Menneske år?

Ikke bli lei deg hvis det ser ut som katten ikke bryr seg så mye om deg, dette er tenårings stadiet og akkurat som med mennesker er dette en alder hvor foreldre ikke er så kult.  Katten din vil også begynne å teste deg og hvor dine grenser går. Husk å vær konsekvent, men ikke straff katten fysisk eller psykisk. Belønne heller katten din når den gjør noe riktig og overse når den gjør noe galt. Dette vil gjøre under for kattungens utvikling

Katten vil prøve å være dominant ovenfor deg, vær tålmodig å gi den all den kjærlighet og oppmerksomhet den trenger, men gjør det på dens betingelser. Det garranteres at katten blir glad i deg og vil vise den når den er ferdig med å spille «sjefen» i huset.

Katten din vil fortsette å vokse et helt år til, og noen raser enda lenger. F.eks. Main Coons kan vokse og utvikle seg til de er 4år gamle!

Uansett, husk å ikke overse kattens velvære og helsetilstand under denne perioden og heller ikke for resten av kattens liv.

Les om de største katterasene her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *