page contents

Katt Stress Symptom – Lær Deg å Kjenne Katten!

Katt: Stress Symptomer

Katt Stress Symptom

Visste du at iløpet av kattens levetid vil den oppleve en stressende periode som strekker seg lengre enn et øyeblikk.

Tror du at katten din kan lide av stress eller angst? Føler de seg spesielt nervøs, selv når det ikke skal til f.eks vetrinæren? Har du en bestemt endring i rutinen de har ikke svarte godt? Kommer kattens  stress fra ingensteds? Du burde vite at det er mange årsaker til stress og angst hos katter. Av denne grunn har Katteinfo.no skrevet om  de 11 vanligste årsaker til stress hos katter. Når du vet om tegnene kan du være i stand til å hjelpe din katt til å slappe av. 

Hvis du klarer å skjønne hvorfor katten din stresser vil dette mest sannsynlig løse problemet å katten din vil få en mye bedre tilværelse. Stress hos katter kan faktisk føre til aggressiv, sta, sær osv. at du skjønner symptomene er avgjørende for å få en rolig, snill og kosete pusekatt.

1. Besøke veterinæren

De flese katter hater å besøke vetriænre. Det kan det være felere gruneer til og det trenger ikke å være pga. selve vetrinæren. Katt Stress Symptom:

 • Kjøreturen til vetrinæren
 • Veterinæren
 • Buret katten må holdes i
 • Opplevelsen av reisen
 • Være ute av deres daglig komfort sone
 • og mange flere faktorer…

Prøv å finn en veterinær du føler er flink med katter. Veterinærer er som leger, det er ikke alltid det blir match med pasient å lege.

TIPS: Fra katten er liten la den bli vant til buret du har tenk å frakte den rundt i. Dette kan du gjøre ved å f.eks. ha burdet åpent pås tuegulvet så katten kan selv bestemme når den skal utforske og føle seg komfortabel i buret.

2. Flytting

Katter er veldig territoriet, faktisk så mye at de verdsetter territorium mer enn menneskene de bor hos. Kattene jobber seg opp et territorium fra de er store nok til å kunne være ute. Dette territoriet beskytter de hele livet ut. Hvis du flytter med en katt vil det si at katten mister territoriet sitt. Det er full krise i kattens liv og mange ganger vil den faktisk prøve å ta seg tilbake til det gamle huset for å beskytte territoriet.

Katt Stress Symptom

Har du sett katten gni seg mot møbler og diverse ting, ja til å med oss mennesker. Det er for å merke territoriet sitt og si til andre dyr/katter at den eier dette, altså deg.

Dette gjelder altså innekatter og ute katter. Det skal nevnes at for ute katter er det å flytte veldig, veldig hardt. De vil mest sannsynlig oppleve depresjon og sorg.

3. Bytte møbler

Nesten litt komisk, men ja bytte møbler kan foresake stress for katten. Som nevnt tidligere gnir katten seg mot det meste som er inne i huset, vegger, tepper, gardiner, møbler, mennesker osv. Dette er som også nevnt for å merke territoriet  sitt. Når f.eks. bytter et møbel vil det for katten bety at den mister noe som er sitt. Katten bryr seg ikke om stil eller mote, for den betyr det alt at den eier det.

Du kan merke dette ved at den bli litt rastløs der det gamle møblet stod og  at den desperat vil gni/merke det nye møbelet som er plassert der.

4. Ny katt i huset

Dette kan være det mest stressende punktet for katten. Enten vi snakker om at det kommer en ny katt, hund eller noe annet dyr kan katter vis voldelig oppførsel. Det kan faktisk føre til at katten går inn i en depresjon.

Det er viktig å introdusere det nye familiemedlemmet med positiv holdning. Det er mye informasjon om åssen man skal introdusere nye familiemedlemmer for et eksisterende kjæledyr, så skal ikke gå inn på detalj i dette innlegget om det.

5. Høye eller konstante lyder

Katt Stress Symptom

Katter har som de aller fleste er klar over veldig god hørsel. Det kan gjøre at høye lyder og konstante lyder blir stressende. Du tenker kanskje at hvis det er en konstant høy lyd blir også du irritert sånn at du fikser problemet. Det er faktisk ikke sikkert. Lyder som vi så vidt kan høre kan virke ut holdige for katter.

Ting å huske på når det kommer til høye lyder Katt Stress Symptom:

 • unngå å skrike på katten din
 • ikke spill høy musikk
 • Ha tv, radio eller musikk på konstant

Halsbånd med bjelle kan være en grunn til at katten din er stresset. Det er en konstant lyd som for oss mennesker ikke er så høy, men for katten er det som å ha en ringeklokke rundt halsen.

6. Laser som leketøy

Mange  bruker laser som et flott vertøy for å motivere kattene til å leke. Faktisk konstant bruk av laser kan være utrolig frustrerende for en katt. Husk at katter har et instinkt for å jakt og fange byttet sitt. Laser dotten går det faktisk ikke an å fange siden det ikke er noe fysisk, det er bare lys. Katt Stress Symptom kan bli foreasket av dette!

Du kan bruke en laser til å leke innemellom, men idielt sett burde du bruke leker som «fiskestang» med leke på. Snor med papir i osv. Dette er ting somd e faktisk klarer å fange slik at de får en positiv opplevelse.

7. Besøk av ukjente personer i huset

Hvis du ikke har sosialisert katten med andre mennesker kan det hende de blir stresset og faktisk sinte når de kommer ukjente mennesker inn i huset. De kan også bli redde som igjen kan føre til voldelig episoder. Katt Stress Symptom:

 • De gjemmer seg når det kommer besøk
 • Når den «ukjente» personen oppsøker katten gjemmer den seg på nytt sted
Katt Stress Symptom

Du kan fikse dette ved noen triks. Prøv å få noen venner over på besøk og la de være litt i huset. La de prøve å ta jevnlig kontakt med katten din, men ikke la de trenge seg på. Vil ikke katten hilse må de vente. Til slutt vil katten bli komfortabel og lære seg at ukjente mennesker ikke er så farlig som den trodde.

8. kjefte på katten

hvis du kjefter på katten skjønner den som regler ikke at det er for at den har gjort noe galt. Den oppfatter bare en veldig høy skrikende lyd fra deg. I dyreverden er dette gjerne tegn på kamp og katten kan bli redd å stresset for den kan tro du skal angripe den. Slå katten er heller ikke andbefalt for å «lære den» ting.

Katter er sære og det er bedre å «lure» de når du skal trene de. F.eks. hvis de hopper opp på bordet når den ikke får lov. Ta heller å gi den positiv oppmuntring i form av en godbit når den hopper ned og blir nede. Da skjønner katten av seg selv til slutt at det er bedre å være nede. Dette kan være en Katt Stress Symptom!

9. Bytte mat

Katter kan faktisk smake maten, de har bedre smaksløker enn de fleste andre dyr. Dette resulterer i at hvis du bytter kattens mat kan det hende den ikke vil spise det. Det kan føre til «mjauing» og tissing i protest eller faktisk søle maten med vilje utover gulvet.

Det er viktig å gi katten den riktig næringen som den skal ha. Det betyr mye for katten, både humør og trivsel.

Katt Stress Symptom

Les om 7 ting katten IKKE kan spise her.

10. Ikke et klorestativ tilgjengelig

Alle katter må klore! Det handler ikke bare om å trimme korene, men det er også en form for å merke. Ideelt burde katten ha 2 klorebrett som de kan trimme klørne sine. Hvis du ikke har det vil du snart se at det går utover møblene dine!

Oppsumering!

Med disse 10 punktene burde du klare å avgjøre hvorfor katten din er stresset i en hverdagssituasjon. Det er enkelt å tro at katten din bare er sær eller egen. Men det er faktisk sånn at det nesten ALLTID er en grunn til de forskjellige atferdene til en katt. Den prøver som regler å si deg noe hvis den gjør noe som ikke er bra. Det er som regel ikke bare for å irritere deg! Forhåpentligvis kjenner du til Katt Stress Symptom nå!

Katt Stress Symptom

Legg igjen en kommentar