page contents

Hvorfor Biter Katten Når Den Koser

Har du noengang hatt en katt som ser ut som koser seg på fanget ditt.. så plutselig snur den seg med hånden som klap

per den og biter!

 Hvorfor Biter Katten Når Den Koser

Lurer du på hvorfor katten din gjør dette når alt du gjør er å vise pusen din kjærlighet?

Faktisk så er dette en av de mest spurte spørsmålene til en veterinær og det er noe av det mest kjente problemet som gjør at eieren søker hjelp hos veterinæren.  Det som er synd er at aggresjon blant katter er den vanligste årsaken til at folk»kvitter» seg med katten sin. Aggresjon i de fleste tilfeller oppstår når du ikke forstår deg på katten og dens behov. Det er mange forskjellige typer aggresjoner, som f.eks. territorium, irritasjon, smerte og faktisk leke aggresjon. Vi vil komme tilbake til noen av disse punktene senere i artikkelen.

Denne artikkelens hovedpoeng er aggresjon når man klapper og koser med katten som overskriften sier.

Hvorfor Biter Katten Når Den Blir Koset Med?

Man skulle kanskje tro at den kosebiter og noen ganger gjør den akkurat dette. Du vil nok merke forskjell på en kose biting og en aggressiv biting. En aggressiv biting vil gjøre vondt og katten kan bite så hardt at det blir sår. Hvorfor Biter Katten Når Den Koser

Når katten biter deg mens den blir koset med, mener den som regel «Jeg har fått nok!». Mange lurer på dette og syntes det er rart siden veldig ofte søker katten oppmerksomheten. Mjauer og skriker etter oppmerksomhet, vil hoppe opp på fanget og bli klappet. Strekker hodet sitt frem mot hånden din for å vise at den vil bli klappet, men plutselig biter den deg.

Så hvorfor gjør katter dette? Dette er et kontroversielt tema, og det finnes mange forskjellige meninger og forskninger. Mange mener at det skyldes enkelt og greit overstimulering. Hvis du gjentatte ganger klapper katten over samme sted kan dette føre til at katten blir overstimulert som fører til at den blir engasjert og kan bite deg. Den biter ikke fordi den er sint, men det løser ut noen hormoner hos katten som gjør at den får denne aggresjonen.

Statisk elektrisitet kan også være en grunn til at katten din reagerer. Reperativt klapping kan skape statisk strøm og gi et støt inn i katten din. Det gjør ikke veldig vondt, men kan få katten til å reagere. Dette kan også skape negative relasjoner til det å bli klappet, så det er greit å være obs på dette.

Smerte kan også være en årsak. Hvis katten din har vondt et spesifisert sted, og du klapper den over dette stedet gjentatte ganger kan den svare med å bite deg. Dette gjelder spesielt eldre katter, så hvis du har en gammel katt som gjør dette vær oppmerksom.

En katt som er skvetten eller ikke har blitt behandlet bra når den var kattunge kan også være årsaken. De er som regel på vakt, og liker faktisk ikke alltid å bli klappet siden den ikke har tilliten til mennesker.

[alert-success]Finn ut hvilken katteraser som er størst her![/alert-success]

Kommunikasjon – Hvorfor Biter Katten Når Den Koser

Hvorfor Biter Katten Når Den Koser

Man må huske på at det ligger i katten natur å bite. Dette kan være et tegn på kommunikasjon og at den prøver å få deg til å forstå noe. Dette gir mening, siden katter bruker aggresjon til å kommunisere i andre aspekter gjennom liver også. Dette gjør at av instinkt kan den bite deg for å fortelle at den har fått nok klapping og at den ikke vil ha noe mer.

Det som er morsomt er at det virker som at de kattene som biter ikke biter av redsel, men av selvtillit. Mange eiere som klager på dette problemet forklarer også at katten bruker biting for å få eieren til å skjønne andre ting også. Typiske tegn på dette kan være:

  • Katten blir ikke lekt eller underholdt nok med. Det kan resultere i at katten biter eieren i ankelen for å vise at den vil leke.
  • Katten prøver å vekke eieren ved å bite i nesen fordi den vil ha mat og er sulten
  • Børste katten gjør at katten kan plutselig bite deg

en av grunnene kan være at fra den var liten har den bitt eieren i noen sammensetninger. Det har resultert i at eieren har skjønt hva katten har ment og gitt den eller gjort som den mente. Dette kan også være en forsterkende årsak til at katten kan bite mer, siden den da skjønner at det faktisk hjelper å bite!

Så.. Hva Gjør Jeg???

Først må du studere katten å lære deg tegnene den gjør rett før den biter. Alle katter er forskjellige og det er umulig å si spesifikke tegn. Men mange katter vil svinge intensivt med halen rett før den biter.  Ørene kan plutselig spisse seg bakover rett før den biter. Den kan få en annen mjauing eller til og med fresing. Hvis du ser disse tegnene, respekter de. Legg katten ned på gulvet og stopp klappingen med engang.

Du kan også skaffe deg et klorebrett til katten din. Hver gang den klorer løfter du den konsekvent bort til klorebrettet dens.

[alert-success]Les mer om de beste klorebrettene her![/alert-success]

Alltid la katten din hoppe ned fra fanget ditt om den vil, aldri la den føle seg fanget. ALDRI bruk fysisk straff siden dette vil bare føre til at problemet blir verre. Ikke skrik til katten, dette vil bare gjøre katten mer sint.

4 Comments

  1. Marit Heggelund juni 4, 2019
    • Henriette juni 9, 2019
  2. Rita Rolandsen juli 17, 2020
    • Henriette juli 21, 2020

Legg igjen en kommentar