Hvorfor Biter Katten Når Den Koser

Har du noengang hatt en katt som ser ut som koser seg på fanget ditt.. så plutselig snur den seg med hånden som klap

per den og biter!

 Hvorfor Biter Katten Når Den Koser

Lurer du på hvorfor katten din gjør dette når alt du gjør er å vise pusen din kjærlighet?

Faktisk så er dette en av de mest spurte spørsmålene til en veterinær og det er noe av det mest kjente problemet som gjør at eieren søker hjelp hos veterinæren.  Det som er synd er at aggresjon blant katter er den vanligste årsaken til at folk»kvitter» seg med katten sin. Aggresjon i de fleste tilfeller oppstår når du ikke forstår deg på katten og dens behov. Det er mange forskjellige typer aggresjoner, som f.eks. territorium, irritasjon, smerte og faktisk leke aggresjon. Vi vil komme tilbake til noen av disse punktene senere i artikkelen.

Denne artikkelens hovedpoeng er aggresjon når man klapper og koser med katten som overskriften sier.

Vi har begynt å selge våre egne håndlagete kattesenger av 100% ull! Klikk her for å sjekke de ut!

Hvorfor Biter Katten Når Den Blir Koset Med?

Man skulle kanskje tro at den kosebiter og noen ganger gjør den akkurat dette. Du vil nok merke forskjell på en kose biting og en aggressiv biting. En aggressiv biting vil gjøre vondt og katten kan bite så hardt at det blir sår. Hvorfor Biter Katten Når Den Koser

Når katten biter deg mens den blir koset med, mener den som regel «Jeg har fått nok!». Mange lurer på dette og syntes det er rart siden veldig ofte søker katten oppmerksomheten. Mjauer og skriker etter oppmerksomhet, vil hoppe opp på fanget og bli klappet. Strekker hodet sitt frem mot hånden din for å vise at den vil bli klappet, men plutselig biter den deg.

Så hvorfor gjør katter dette? Dette er et kontroversielt tema, og det finnes mange forskjellige meninger og forskninger. Mange mener at det skyldes enkelt og greit overstimulering. Hvis du gjentatte ganger klapper katten over samme sted kan dette føre til at katten blir overstimulert som fører til at den blir engasjert og kan bite deg. Den biter ikke fordi den er sint, men det løser ut noen hormoner hos katten som gjør at den får denne aggresjonen.

Statisk elektrisitet kan også være en grunn til at katten din reagerer. Reperativt klapping kan skape statisk strøm og gi et støt inn i katten din. Det gjør ikke veldig vondt, men kan få katten til å reagere. Dette kan også skape negative relasjoner til det å bli klappet, så det er greit å være obs på dette.

Smerte kan også være en årsak. Hvis katten din har vondt et spesifisert sted, og du klapper den over dette stedet gjentatte ganger kan den svare med å bite deg. Dette gjelder spesielt eldre katter, så hvis du har en gammel katt som gjør dette vær oppmerksom.

En katt som er skvetten eller ikke har blitt behandlet bra når den var kattunge kan også være årsaken. De er som regel på vakt, og liker faktisk ikke alltid å bli klappet siden den ikke har tilliten til mennesker.

[alert-success]Finn ut hvilken katteraser som er størst her![/alert-success]

Kommunikasjon – Hvorfor Biter Katten Når Den Koser

Hvorfor Biter Katten Når Den Koser

Man må huske på at det ligger i katten natur å bite. Dette kan være et tegn på kommunikasjon og at den prøver å få deg til å forstå noe. Dette gir mening, siden katter bruker aggresjon til å kommunisere i andre aspekter gjennom liver også. Dette gjør at av instinkt kan den bite deg for å fortelle at den har fått nok klapping og at den ikke vil ha noe mer.

Det som er morsomt er at det virker som at de kattene som biter ikke biter av redsel, men av selvtillit. Mange eiere som klager på dette problemet forklarer også at katten bruker biting for å få eieren til å skjønne andre ting også. Typiske tegn på dette kan være:

 • Katten blir ikke lekt eller underholdt nok med. Det kan resultere i at katten biter eieren i ankelen for å vise at den vil leke.
 • Katten prøver å vekke eieren ved å bite i nesen fordi den vil ha mat og er sulten
 • Børste katten gjør at katten kan plutselig bite deg

en av grunnene kan være at fra den var liten har den bitt eieren i noen sammensetninger. Det har resultert i at eieren har skjønt hva katten har ment og gitt den eller gjort som den mente. Dette kan også være en forsterkende årsak til at katten kan bite mer, siden den da skjønner at det faktisk hjelper å bite!

Så.. Hva Gjør Jeg???

Først må du studere katten å lære deg tegnene den gjør rett før den biter. Alle katter er forskjellige og det er umulig å si spesifikke tegn. Men mange katter vil svinge intensivt med halen rett før den biter.  Ørene kan plutselig spisse seg bakover rett før den biter. Den kan få en annen mjauing eller til og med fresing. Hvis du ser disse tegnene, respekter de. Legg katten ned på gulvet og stopp klappingen med engang.

Du kan også skaffe deg et klorebrett til katten din. Hver gang den klorer løfter du den konsekvent bort til klorebrettet dens.

[alert-success]Les mer om de beste klorebrettene her![/alert-success]

Alltid la katten din hoppe ned fra fanget ditt om den vil, aldri la den føle seg fanget. ALDRI bruk fysisk straff siden dette vil bare føre til at problemet blir verre. Ikke skrik til katten, dette vil bare gjøre katten mer sint.

5 hendelser på “Hvorfor Biter Katten Når Den Koser”

 1. Marit Heggelund

  Zitra er snart 12 år og er verdens snilleste, tålmodigste og smarte katt. Og mosomste. MEN av og til biter hun. Og det er ikke erte- eller kosebiting! Blodet spruter og 2 ganger har jeg fått alvorlig betennelse, en gang var det såvidt jeg unngikk operasjon. Den handa er skada for livet.

  Og jeg skjønner ikke hvorfor. Jeg har aldri tvangskost henne eller holdt henne fast. Hun kommer til meg og vil ha kos,som hun tydeligvis liker. Og plutselig glefser hun til. Sist måtte jeg tilbringe 4 dager på sykehus for å få antibotika. Hun er ellers god til å kommunisere. Vi snakker en del sammen og har god blikkontakt med venneblunking. Hun får våtfor og friskt vann og har hele tiden tilgang til tørrfor i en «automat», så hun må jobbe litt for maten. Dette er så trist😥😥 Hadde dyrepsykolog hjemme her da hun var ungdom uten at det hjalp.

  1. Hei Marit,

   Huff, dette hørtes ikke noe morsomt ut! Virker som du har prøvd det meste uten at det hjelper. HAr du hatt Zitra siden den var katteunge eller er den adoptert?

 2. Jeg har samme problemet med min katt , den kommer bare plutselig løpende fra ett rom og biter hull i beinet på folk , det nytter ikke beskytte seg mot dette da det skjer på denne måten , katten biter alle som prøver klappe han , nå er min svigermor så alvorlig bitt at hun er på sykehuset hver dag og renser og må antagelig innlegges da det nå er snart 14 dager siden og hun blir ikke bra av bakterier di prøver finne ut av . Vi er redde for pus rett og slett da vi alldri vet hva han gjør , vi har hatt han i 6 år fra han var kattunge , det ble opplyst at han var 12 uker når jeg hentet han , noe jeg er rimelig sikker på ikke stemmer , tror han var ca 8 uker , veldig redd var han og det er han ennå , alle lyder skremmer han og han er redd alle mennesker , det var 3 voksne katter i det huset hvor han ble hentet og jeg mistenker innavell kan være grunn til at han er som han er , jeg har hatt mange katter , men alldri opplevd noen som han . Jeg vurderer nå og ta han til dyrlegen for og la han slippe da han umulig kan ha det godt og han blir bare verre og verre . Jeg tørr ikke ha barnebarn her , da jeg vet han kommer til og bite og hvist ingen kan hjelpe meg med råd ser jeg ingen andre valg enn avlivning 😩

  1. Hei Rita.

   Huff, dette var ingen hyggelig lesing. Katter er som mange andre dyr og mennesker, de har en personlighet og de har en psykisk helse. Noen ganger opplever katten desverre situasjoner som kan påvirke de for resten av livet, det kan f.eks. være vold, ulykker eller andre ekstreme hendelser. Som med oss mennesker takler kattene dette forskjellig og i ditt tilkfellet kan det vrike som om pus er redd og uytrygg.

   Det er som oftes en «trigger» som gjør at katten handler som den gjør. Det kan være høye, eller besteme lyder. Det kan være bevegelser eller andre ting som gjør at katten utløser såkalt trigger. For å behandle må man idetifisere dette og det er som regel ikke alltid like lett. Du beskriver at du er redd for å ha barnebarn på besøk og en katt som skader svigermor slik at hun kan bli/blir alvorlig syk. Dette er en situasjon som er alvorlig både for deg og de du er glad i. Siden dere har hatt katten i 6 år antar jeg at dere har prøvd det meste for å gjøre pus trygg og hjelpe den med probeleme sine. Avvilve et dyr er noe vi aldri oppfordere eller andbefaler å gjøre for å løse et problem, det finnes heldigvis andre alternativer der ute.

   Jeg andbefaler deg at du tar kontakt med dyrebeskyttelsen og forklarer problemet deres. De kan hjelpe til med flere gode løsninger. F.eks. adopsjon. Det kan være at pusen deres trenger et miljøskifte.

   Håper dette svaret var behjelpelig

 3. Hei.

  Har en helt fantastisk katt, men når eg setter på video på mobilen kommer den gjerne løpende å enten skal ha kos el viss eg ler så «biter»den tak i armen min og prøver å dra meg med akkurat .. kva prøver hun å fortelle meg?🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *